Jak zaparzyć dobrą kawę

Parzenie dobrej kawy to prawdziwa sztuka. Jednak każdy z nas z powodzeniem może się tego nauczyć. Wystarczy tylko odpowiedni sprzęt oraz dobre chęci. Jak zatem przyrządzić znakomity, pełen aromatu napój?
Kawę parzyć można na wiele różnych sposobów. Tylko od naszych indywidualnych preferencji zależy, który z nich wybierzemy. Czas zatem na krótki przegląd!
Parzenie kawy po turecku. Niektórzy błędnie sądzą, iż ten sposób polega na zalaniu kawy wrzątkiem. To jednak nieprawda. W istocie jest on nieco bardziej skomplikowany. Otóż zmielona drobno kawę wymieszaną z cukrem wsypujemy do specjalnego naczynia (tygielka), zalewamy chłodną wodą i kilka razy podgrzewamy. Pamiętamy jednak o tym, iż nie możemy doprowadzić jej do wrzenia! Następnie zdejmujemy nasz napar z ognia, czekamy, aż trochę ostygnie, po czym powtarzamy czynność podgrzania i ostudzenia jeszcze trzy razy. W ten sposób dopiero nasz napar będzie gotowy. Możemy wzbogacić jego smak o niewielką ilość cynamonu albo kardamonu.

Jak zaparzyć dobrą kawę
Parzenie w ekspresie ciśnieniowym stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Należy jednak wiedzieć, jak zrobić to poprawnie. Otóż zmieloną kawę umieszczamy w sitku i ugniatamy ją tamperem. Gdy zaś woda osiągnie temperaturę 90 stopni, włączamy przycisk. Tak parzona kawa sprawia, iż z każdego ziarna wydobywane jest całe bogactwo smaku i aromatu.
Kawę możemy także parzyć w ekspresie przelewowym. Umieszczony w nim jest podgrzewacz, aby temperatura naparu utrzymywana była przez cały czas na jednakowym, wysokim poziomie.
Wiele osób decyduje się na zaparzanie kawy w filtrze. To dość prosta metoda, nie wymagająca dużej ilości akcesoriów. Potrzebne bowiem są jedynie: filtr, wkład papierowy oraz filiżanka. Na czym polega ten sposób? Otóż wspomniany filtr wraz z wkładem umieszczamy w kubku, wsypując do niego 2 łyżeczki kawy (najlepsza będzie w tym przypadku średnio zmielona), po czym zalewamy gorącą wodą (pamiętając jednak, aby nie używać wrzątku). Niebawem będziemy mogli cieszyć się naszym znakomitym naparem. Istotna kwestia – powinniśmy wybierać filtry dobrej jakości. Kawa bowiem mocno chłonie zarówno smaki, jak i zapachy.
Istnieje także inny, dość słynny (niestety) w naszym kraju sposób podawania kawy – tak zwana „zalewajka”. Z pewnością zna ją każdy. Polega na wsypaniu kawy do filiżanki/szklanki/kubka oraz zalaniu jej wodą. Trzeba jednak przyznać, iż otrzymujemy w ten sposób napój bardzo marnej jakości i o nieciekawym smaku. Ponadto napar długo ma kontakt z fusami i nasza kawa nie jest ani smaczna, ani zdrowa. Lecz w niejednym polskim domu nadal kontynuowana jest ta metoda rodem z PRL-u.
Kawę przygotowywać możemy na różne sposoby. Tylko od naszych indywidualnych preferencji zależy, który z nich wybierzemy. Smacznego!