Kawa jest zdrowa.

Kawa jest zdrowa.

Czy kawa jest zdrowa? Tak, oczywiście. Nie dość, że świetnie smakuje, to w dodatku chroni nas przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Jakimi?

Być może nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, iż kawa jest nie tylko bardzo smaczna. Warto także pić ją z innego powodu – posiada bowiem cały szereg właściwości prozdrowotnych. Czas je poznać!

W każdym ziarnie kawy kryje się mnóstwo dobroczynnych substancji. Najbardziej znana jest rzecz jasna kofeina. Prócz niej jednak wymienić warto chociażby antyoksydanty, witaminy z grupy B, kwasy organiczne (mlekowy, mrówkowy, glikolowy oraz octowy), jak również sole, które mają za zadanie wiązanie pierwiastków (wapń, magnez, potas, żelazo, cynk kobalt etc.).

Kawa jest zdrowa

Kawa jest zdrowa

Warto wiedzieć o tym, iż kawa znakomicie wspomaga proces odchudzania, zwłaszcza spalanie tłuszczów. Dlatego tak chętnie dodaje się ją do preparatów mających za zadanie zrzucenie zbędnych kilogramów.

Kawa znakomicie poprawia także naszą pamięć i koncentrację. Przyspiesza procesy myślowe dzięki dobroczynnemu działaniu na przepływ impulsów elektrycznych w naszym mózgu.

Nasz ulubiony napój może także pomóc w walce z astmą i alergią. Dowiedziono bowiem, iż dzięki kofeinie obniża się stężenie niepożądanej histaminy (to substancja, która bierze udział w reakcjach alergicznych). Dzięki kofeinie rozszerzają się także oskrzela osób cierpiących na astmę, zatem zmniejsza częstotliwość ataków duszności.

Według naukowców kawa znakomicie chroni także przed chorobami nowotworowymi. Usprawnia bowiem system obronny naszego organizmu. Dzięki temu antyoksydanty osłaniają materiał genetyczny każdej komórki ciała. Przeprowadzone niedawno badania dowiodły, iż poziom przeciwutleniaczy podczas palenia jej ziaren znacznie wzrasta.

Nie wszyscy zapewne zdają sobie także sprawę z faktu, iż picie kawy zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona oraz Alzheimera. Dlaczego? Albowiem wspomniane już w tekście antyoksydanty mają zbawienny wręcz wpływ na nasz układ nerwowy.

Kawa zapobiega także niezwykle groźnej chorobie – marskości wątroby. Dowiedziono bowiem, iż wypicie jednej filiżanki dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia marskości aż o 20%.

Według najnowszych badań kawa może także zapobiegać kamicy żółciowej. Zawarty w kawie kwas chlorogenowy może zmniejszyć również ryzyko występowania cukrzycy – i to nawet o 50%!

Pijmy więc kawę – nie tylko ze względu na jej wspaniały smak i aromat. Pamiętajmy, iż chroni nas ona także przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Warto zdawać sobie z tego sprawę. Na zdrowie!

Prześlij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *