Rodzaje kawy.

Warto wiedzieć, iż znamy wiele rodzajów kawy i sposobów jej przygotowywania. Co charakteryzuje poszczególne grupy? Jaka kawa jest najsmaczniejsza?
Kawę dzielimy na dwie główne grupy: Arabika oraz Robusta.
Arabika jest obecnie najbardziej popularna. Jej ziarna mają podłużny kształt i lekko zieloną barwę. Smak zaś jest raczej dość łagodny, niekiedy wzbogaca się go o nutę korzenną, czekoladową bądź orzechową. Posiada raczej niewielką dawkę kofeiny. Jej uprawa natomiast wymaga dość specyficznych warunków naturalnych oraz pogodowych, dlatego plantacje znajdują się głównie w Brazylii, Indiach oraz na Jawie.
Robusta zaś odkryta została w XIX wieku, zatem stosunkowo niedawno. Ma niewielkie, owalne ziarna i sporo kofeiny. Dlatego po wypiciu jej czujemy większe pobudzenie.
Dwa główne rodzaje kawy już za nami. Lecz nie wiemy jeszcze, jakie są najpopularniejsze sposoby jej podawania. Czas to zmienić!
Espresso to klasyk pochodzący z Włoch, kawa podawana w maleńkich filiżankach. Często obok niej serwuje się także szklankę z wodą. Jest mocna, aromatyczna, pyszna. Występuje w dwóch głównych wariantach: espresso lungo (dodawana jest wówczas większa ilość wody) oraz espresso ristretto (bardziej skoncentrowany napój).

Rodzaje kawy
Cappuccino – ten łagodny, uwielbiany przez wiele osób rodzaj odkryty został przez mnichów z zakonu kapucynów. Włosi uwielbiają pić cappuccino do śniadania. Składa się ono z trzech równych części, łączymy w nim napar espresso, delikatną mleczną pianę oraz ciepłe mleko. Powierzchnię zaś możemy posypać kakao, cynamonem bądź tartą czekoladą.
Espresso macchiato natomiast jest połączeniem klasycznego naparu z małą ilością spienionego mleka.
Czas na caffe latte, podawane w wysokich szklankach lub dużych filiżankach. Ten pyszny napój upodobały sobie głównie kobiety. Składa się z mieszanki espresso (1/3) oraz ciepłego, spienionego mleka (2/3). Francuzi uwielbiają pić tę kawę do śniadania, maczając w niej swoje croissanty. Warto wspomnieć także o wersji caffe latte freddo – schłodzonej, z porcją cukru.
Latte macchiato – ten rodzaj uwielbiają Amerykanie (wszak oni upodobali sobie wszystko, co występuje w rozmiarze XXL). Najniższą jej warstwę stanowi mleko, środkową espresso, zaś najwyższą – mleczna piana. To napój łagodny, serwowany w wysokich szklankach z uszkiem.
Cafe noisette pochodzi ze Szwajcarii. Składa się z intensywnego naparu, na którego powierzchni ulokowana jest pyszna bita śmietana oraz niewielka ilość wiśniówki.
Caffe coretto to kawa, do której dodaje się nieco alkoholu. Może być to na przykład grappa, koniak czy sambuka. Podaje się ją w niskich szklankach.
Melange zaś pochodzi z Austrii. Składa się z podwójnego espresso z dodatkiem gorącego mleka. Czasami powierzchnię melange zdobi się startą gorzką czekoladą.
Chyba każdy z nas ma swój ulubiony sposób podawania kawy. Ważne, żeby delektowanie się nią przynosiło nam relaks i wprawiało nas w dobry nastrój.