Uprawa kawy na świecie.

Światowa uprawa kawy koncentruje się w rejonie zwanym pasem kawowym. Tam bowiem drzewka kawowca mają najlepsze warunki do rozwoju. Gdzie położony jest pas kawowy?
Gdy siedzimy nad filiżanką pysznej, aromatycznej porannej kawy, bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, skąd do nas przywędrowała. Pora zatem odpowiedzieć na pytanie, gdzie się ją uprawia.
Otóż uprawa kawy jest skoncentrowana wokół tak zwanego pasa kawowego. Rozciąga się on wokół równika, pomiędzy zwrotnikiem Koziorożca a zwrotnikiem Raka. To tam bowiem panują najdogodniejsze warunki do wzrostu tej rośliny.
Brazylia – w skali globalnej to ten kraj ma największy wkład w produkcję tego aromatycznego napoju. Dostarcza bowiem około 30% zbiorów. Króluje tu głównie Arabika. Ciekawostka – według podań historyków brazylijskie plantacje pochodzą od jednego tylko bukietu z ziarnami kawowca, podarowanego przez żonę gubernatora niejakiemu Francesco de Melo Palheta.

uprawa kawy na świecie
Głównie na dużych, nowoczesnych plantacjach (tak wygląda niemalże 70% upraw) dojrzewają ziarna kawowca w Kolumbii. Dzieli się ją tutaj na dwie zasadnicze grupy: Excelso oraz Supremo. Zwykło się mawiać, iż kolumbijska kawa ma bogaty, lekko nawet kwaskowaty smak.
W Gwatemali produkowana jest głównie Arabika. Smak tutejszej kawy jest według jej wielbicieli pełny, nieco pikantny, korzenny. To w tym kraju uprawia się także słynne elephant, czyli duże, można by powiedzieć, słoniowate ziarna.
Warunki naturalne panujące w Meksyku są idealne, by móc tutaj uprawiać kawę (zwłaszcza południe kraju). Jest ona intensywnie palona, z posmakiem przypominającym koniak. Mieszkańcy kraju z upodobaniem zaś piją Cafe de Olla , ,kawę z cukrem oraz cynamonem, podawaną w glinianych naczyniach.
Kawa pochodząca z Etiopii jest niezwykle mocna. Mieszkańcy tego kraju chętnie podają ją z cukrem lub solą (ten drugi sposób u nas nie jest raczej popularny). Mawiają także: „jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz- napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony-napij się kawy”. Z tą maksymą jak najbardziej możemy się zgodzić!
Na karaibskiej Jamajce uprawia się kawę najwyższej jakości. Tutejsze ziarna Arabiki posiadają przepiękną, oryginalną, niebiesko- zieloną barwę. Dominują tu głównie niewielkie, rodzinne plantacje.
Słynnym eksporterem kawy jest także Wietnam. Dominuje tutaj Robusta, o raczej zrównoważonym, nieco gorzkawym smaku. W Wietnamie kawę parzy się za pomocą specjalnych metalowych sitek, nakładanych na szklankę.
Na koniec krótka wzmianka o Peru. Tutaj kawa dojrzewa głównie w lasach, na niewielkich obszarach ziemi. Pozbawiona jest zatem pestycydów i nawozów, zatem niezwykle zdrowa.
Jak widać, kawę uprawia się w wielu rejonach świata. W zależności od warunków naturalnych występujących na danym obszarze otrzymujemy napój mocny lub nieco słabszy, o posmaku korzennym lub też lekko kwaskowym. Jedno jest pewne – uwielbiamy go!